Tjäna pengar som Affiliate

Det finns flera olika sätt att tjäna pengar på reklam genom en webbplats. Du kan sälja annonser själv eller som jag ska förklara nu genom att bli en Affiliate.

Låt oss ponera att du har en sida som handlar om hästar och ridsport. Du har många besökare och det är massor av personer som kommenterar på din blogg. Du vill inte eller har svårt att få företag att köpa annonsplatser på din sida. Men du vill ändå utforska möjligheten att tjäna pengar på din stora passion. Det finns faktiskt alternativ som nästan varje person som äger en blogg kan göra. Du kan registrera dig hos ett företag, en tjänst som förmedlar affiliateannonser. Där kan du sedan ansöka hos flera företag som har lagt in sig och sina annonser.

Jag ska förklara lite hur det fungerar med dessa annonser. Blir du godkänd och allt fungerar som det ska så loggar du in på deras hemsida och söker efter annonser som passar din blogg. Just i detta fall har vi valt att ta hästar och ridsport som ett exempel. Då kan du först leta efter just annonser för butiker som säljer hästtillbehör eller liknande. Hittar du en som passar får du oftast en kod som ska sättas in på din blogg. Koden måste in på ställen som kan hantera HTML. Det kan vara widgets, inlägg osv. Nu syns annonsen på din blogg.

Men hur får jag betalt?

Detta är vad som skiljer affiliateannonser från andra annonser. Du får ersättning när någon har klickat på din annons och sedan köpt något eller anslutit sig till en tjänst. Innan dess får du ingenting, det är nackdelen med dessa annonser. Man vet aldrig om det kommer att löna sig eller inte. Om du har annonser som går bra och du får betalt då kommer dessa pengar att betalas ut efter ca: 2 månader. I regel får man vänta i två månader innan man kan få sin första utbetalning. Efter det kommer betalningarna en gång i månaden.

Stressa inte upp i onödan om du ser att annonserna inte ger någonting i början. Man ska ha tålamod med affiliateannonser. Ser man efter några månader att det inte fungerar, ja då måste du prova att byta ut annonserna eller ändra position. Rotera annonserna och kolla vilken plats på sidan som genererar mest pengar. Använd sedan dessa ställen för andra annonser.

En bra sak med affiliateföretag som erbjuder annonser till bloggar är att du behöver inte ha ett företag. När man fyller i alla uppgifter får du välja om du har ett företag eller inte. Skulle du ha ett företag så har du själv ansvar för att betala skatt och sociala avgifter. Men har du inte det, då ordnar företaget med allt. De drar av för alla skatter och sociala avgifter. Är det så att du saknar företag kan du räkna med att minst hälften av alla inkomster dras av.

Du kan också blanda olika annonsformat. Även om du har sålt fasta annonser till företag som kontaktat dig så kan du testa med ett par andra också. Som t.ex. affiliate. Men som sagt, testa dig fram och se vad som fungerar just för dig.